Εικαστικά

Οι Εικαστικές τέχνες είναι ένας μαγικός κόσμος και ένας μοναδικός τρόπος επικοινωνίας και αποτύπωσης του ψυχικού κόσμου πάνω σε ένα χαρτί. Τα παιδιά θα γνωρίσουν μια νέα διάσταση, όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα  να διαμορφώσουν αξίες και συμπεριφορές, ενώ παράλληλα θα μπορούν εκφραστούν  ελεύθερα χωρίς να χάσουν την αυθορμητισμό τους όταν σχεδιάζουν, να πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, να «γνωρίσουν» τον εαυτό τους εκφράζοντας τις ιδέες τους, τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα τους και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν  σε συνεργασία με τους συμμαθητές τους, θέτοντας κοινούς στόχους . Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται  οι εικαστικές εμπειρίες και οι γνώσεις τους, οι δεξιότητες και  οι ικανότητες τους, με στόχο  την ανάπτυξη σκεπτόμενων, συνειδητοποιημένων δημιουργών-θεατών.

Εικαστικά για παιδιά 5 χρονών

Στην τρυφερή αυτή ηλικία τα παιδιά έχουν απίστευτη φαντασία και ένα σχέδιο εκφραστικό και αυθόρμητο. Μέσα από τα πρωτόλεια σχέδια τους και τις «μουτζούρες» προσπαθούν ενστικτωδώς να επικοινωνήσουν. Επιθυμούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσα από τις εντάσεις και το πάχος των γραμμών, εξιστορώντας απίστευτες ιστορίες, όμορφα τοποθετημένες μέσα στο χαρτί. Τα παιδιά μέσα από τα έργα που θα δημιουργήσουν, θα καταλάβουν σιγά-σιγά ότι το μάθημα αυτό δεν είναι απλά για να απασχολούνται αλλά θα ισορροπούν μεταξύ γνώσης και δημιουργίας, έχοντας ως στόχο να έρθουν σε επαφή με έργα καλλιτεχνών, να ανακαλύψουν τεχνικές, να πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τις υφές τους, εξασκώντας τα χεράκια του, μα πάνω από όλα την φαντασία και το συναίσθημά τους.

Σάββατο 10:00-11:00

Εικαστικά για παιδιά 6 - 8 χρονών

Μεγαλώνοντας  τα παιδιά, αποκτούν περισσότερες ικανότητες και  δυνατότητες , παραμένουν όμως στην όμορφη ηλικία που ζωγραφίζουν με φρεσκάδα, αυθορμητισμό και αυθεντικότητα. Δημιουργούν  τα έργα τους πιο «συνειδητά» , σε σχέση με τα πιο μικρά σε ηλικία  παιδάκια , χρησιμοποιώντας  όσα ήδη ξέρουν και ενισχύοντας τις γνώσεις τους με νέες πληροφορίες  αλλά και πολλή φαντασία και χαρά. Θα  μάθουν «παίζοντας» να προσαρμόζουν την δουλειά τους σε διαφορετικές κλίμακες, θα πειραματιστούν  με τα  χρώματα  και θα έρθουν σε επαφή με ένα κόσμο γεμάτο τονικές διαβαθμίσεις  και  χρωματικά σύνολα , μέσα πάντα από την διαδικασία του ελεύθερου πειραματισμού

Σάββατο 11:00-12:30

Σάββατο 10:00-11:00

Εικαστικά για παιδιά 9 - 12 χρονών

Τα παιδιά 9-12 ετών ανήκουν στη  βαθμίδα της «κατανόησης», που σημαίνει ότι πλέον δημιουργούν συνειδητά και επαναλαμβάνουν όλα όσα έμαθαν σε προηγούμενες τάξεις.

Στόχος των Εικαστικών σε αυτή τη δημιουργική φάση της ζωής τους, είναι τα παιδιά να εμπεδώσουν και να εμπλουτίσουν τα έργα τους μέσα από νέες «οπτικές» των υλικών και εξελίσσοντας τις ικανότητες τους.

Μέσα από το εργαστήριο θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν με ευχέρεια τα υλικά που τους δίνονται ανεξαρτήτως τεχνικής. Θα παράγουν µε υδροχρώματα (aquarelles) τονικές διαβαθμίσεις και θα χρησιμοποιούν χρωματικά σύνολα µε συνδυασμό συγγενικών χρωμάτων.

Θα μάθουν να αποδίδουν εικαστικά λογικές σχέσεις των μορφών στο χώρο, θα κατανοήσουν καλύτερα τα επτά στοιχεία της τέχνης, ώστε να μπορέσουν να τα «ανακαλύπτουν» σε κάθε έργο τέχνης.

Οι μαθητές θα βελτιώνουν τα έργα τους μετά από παρατήρηση, ερχόμενοι σε επαφή και με τις πρώτες τους συνθέσεις. Θα προσαρμόζουν την δουλειά τους σε διαφορετικές κλίμακες και θα συνθέτουν σε κάποιο βαθμό τα έργα τους.

Θα μάθουν συνεργάζονται ομαλά μέσα σε μικρές ομάδες για τη δημιουργία ενός ενιαίου αποτελέσματος,

Παρασκευή 18:30-20:00