Εικαστικά

Οι Εικαστικές τέχνες είναι ένας μαγικός κόσμος και ένας μοναδικός τρόπος επικοινωνίας και αποτύπωσης του ψυχικού κόσμου πάνω σε ένα χαρτί.

Μέσα από το συγκεκριμένο club τα παιδιά:

– θα γνωρίσουν μια νέα διάσταση, όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα να διαμορφώσουν αξίες και συμπεριφορές.

– θα εκφραστούν ελεύθερα χωρίς να χάσουν τον αυθορμητισμό τους όταν σχεδιάζουν.

– θα πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τεχνικές.

– θα «γνωρίσουν» τον εαυτό τους εκφράζοντας τις ιδέες τους, τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα τους.

– θα δημιουργήσουν σε συνεργασία με τους συμμαθητές τους, θέτοντας κοινούς στόχους.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι εικαστικές εμπειρίες και οι γνώσεις τους, οι δεξιότητες και οι ικανότητες τους, με στόχο την ανάπτυξη σκεπτόμενων, συνειδητοποιημένων δημιουργών-θεατών.

Υπεύθυνη club: Νικολέττα Αντωνάκου

Τμημα Νηπιων

Στην τρυφερή αυτή ηλικία τα παιδιά έχουν απίστευτη φαντασία και ένα σχέδιο εκφραστικό και αυθόρμητο. Μέσα από τα πρωτόλεια σχέδια τους και τις «μουτζούρες» προσπαθούν ενστικτωδώς να επικοινωνήσουν. Επιθυμούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσα από τις εντάσεις και το πάχος των γραμμών, εξιστορώντας απίστευτες ιστορίες, όμορφα τοποθετημένες μέσα στο χαρτί.

Τα παιδιά μέσα από τα έργα που θα δημιουργήσουν θα καταλάβουν σιγά-σιγά ότι το μάθημα αυτό δεν είναι απλώς για να απασχολούνται. Θα ισορροπούν μεταξύ γνώσης και δημιουργίας, έχοντας ως στόχο να έρθουν σε επαφή με έργα καλλιτεχνών, να ανακαλύψουν τεχνικές, να πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τις υφές τους, να εξασκήσουν τα χεράκια τους μα πάνω από όλα τη φαντασία και το συναίσθημά τους.

Σάββατο 10:00-11:00

Τμημα Α'-Γ' Δημοτικου

Τα παιδιά μεγαλώνοντας αποκτούν περισσότερες ικανότητες και δυνατότητες. Παραμένουν όμως στην όμορφη ηλικία που ζωγραφίζουν με φρεσκάδα, αυθορμητισμό και αυθεντικότητα. Δημιουργούν τα έργα τους πιο «συνειδητά» σε σχέση με τα πιο μικρά σε ηλικία παιδάκια, χρησιμοποιώντας όσα ήδη ξέρουν. Συγχρόνως, ενισχύουν τις γνώσεις τους με νέες πληροφορίες, αλλά και πολλή φαντασία και χαρά.

Θα μάθουν «παίζοντας» να προσαρμόζουν τη δουλειά τους σε διαφορετικές κλίμακες, θα πειραματιστούν με τα χρώματα και θα έρθουν σε επαφή με έναν κόσμο γεμάτο τονικές διαβαθμίσεις και χρωματικά σύνολα, πάντα μέσα από τη διαδικασία του ελεύθερου πειραματισμού.

Σάββατο 11:00-12:30

Τμημα Δ'-ΣΤ' Δημοτικου

Τα παιδιά 9-12 ετών ανήκουν στη βαθμίδα της «κατανόησης». Αυτό σημαίνει ότι πλέον δημιουργούν συνειδητά και επαναλαμβάνουν όλα όσα έμαθαν σε προηγούμενες τάξεις. Στόχος των Εικαστικών σε αυτή τη δημιουργική φάση της ζωής τους είναι τα παιδιά να εμπεδώσουν και να εμπλουτίσουν τα έργα τους μέσα από νέες «οπτικές» των υλικών και εξελίσσοντας τις ικανότητες τους.

Μέσα από το εργαστήριο θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν με ευχέρεια τα υλικά που τους δίνονται ανεξαρτήτως τεχνικής. Θα παράγουν µε υδροχρώματα (aquarelles), τονικές διαβαθμίσεις και θα χρησιμοποιούν χρωματικά σύνολα µε συνδυασμό συγγενικών χρωμάτων. Θα μάθουν να αποδίδουν εικαστικά λογικές σχέσεις των μορφών στο χώρο, θα κατανοήσουν καλύτερα τα επτά στοιχεία της τέχνης, ώστε να μπορέσουν να τα «ανακαλύπτουν» σε κάθε έργο τέχνης.

Οι μαθητές θα βελτιώνουν τα έργα τους μετά από παρατήρηση, ερχόμενοι σε επαφή και με τις πρώτες τους συνθέσεις. Θα προσαρμόζουν την δουλειά τους σε διαφορετικές κλίμακες και θα συνθέτουν σε κάποιο βαθμό τα έργα τους. Θα μάθουν συνεργάζονται ομαλά μέσα σε μικρές ομάδες για τη δημιουργία ενός ενιαίου αποτελέσματος.

Παρασκευή 19:00-20:30