ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Γράφει η Βασιλική Κουργιαντάκη
«Κανείς δεν γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι για μένα να πάω σε μια παιδική χαρά. Σε ένα μέρος που όλοι θα ήταν ευπρόσδεκτοι εγώ δεν είμαι. Στο σχολείο μού λένε πως όλοι έχουν μια θέση εδώ. Τότε γιατί εγώ αισθάνομαι πάντα εκτός; Οι μεγάλοι λένε πολλά πράγματα. Έχουν ιδέα όμως για το ότι εγώ δεν βρίσκω καν μέρος να παίξω; Αισθάνομαι τόσο διαφορετικός.
Γι’ αυτό κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι:
Ένα μέρος που θα μπορούσα να είμαι σαν όλους τους άλλους. Σε αυτό το μέρος μπορώ να κάνω ό,τι και οι άλλοι, ενώ είμαι ασφαλής. Κανείς δεν με αγνοεί και τα άλλα παιδιά θέλουν να παίξουν μαζί μου. Εδώ ο καθένας δέχεται τον άλλον για αυτό που είναι. Ανεξάρτητα από το σώμα στο οποίο γεννήθηκαν. Είναι ένα μέρος όπου όλα τα παιδιά όλων των ηλικιών και όλων των δυνατοτήτων μπορούν στα αλήθεια να παίξουν. Αυτό το μέρος παλιά ανήκε στην φαντασία μου. Αλλά τώρα το βρήκα! Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που το ονειρευόμουν αποδείχτηκε ότι, για να πάω, το μόνο που χρειαζόμουν ήταν μια μαγική γέφυρα».
Κηφισιά, Βούλα, Φάληρο, Ελληνικό Αττικής και τώρα σιγά σιγά Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης είναι μερικές από τις «μαγικές γέφυρες» της Ελλάδας που έχουν σκοπό να φέρουν τα παιδιά όλων των ηλικιών και όλων των σωματικών διαπλάσεων κοντά. Παιδικές χαρές για όλους παρατηρήσαμε στην τάξη και μάθαμε για τα διάφορα είδη παιχνιδιών προσαρμοσμένα σε όλες τις ανάγκες. Όπως η κλασική κούνια που πλαταίνει και αποκτά ράμπα ή το γύρω γύρω όλοι που χαμηλώνει και αποκτά κάγκελο και ζώνη ασφαλείας για καρότσι. Τσουλήθρες σχεδιάζονται με αντίστοιχα σχήματα και υλικά. Τα δάπεδα αλλάζουν για να ενσωματώσουν παιδιά με δυσκολία όρασης.
Προφανώς θέλαμε και εμείς να δοκιμάσουμε να σχεδιάσουμε τα δικά μας και αυτό ακριβώς κάναμε. Επίδοξα αλλά και πραγματοποιήσιμα τα σχέδια των παιδιών θα μπορούσαν να κατατεθούν σαν αληθινές προτάσεις μηχανικών. Προσπάθεια και για κατασκευή τραμπάλας με ιδιαίτερες χρήσεις των φυσικών μας γνώσεων.
Όσοι το θέλαμε ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε την δική μας μακέτα κατανοώντας έτσι καλύτερα το τρίπτυχο έρευνα-σχεδιασμός-κατασκευή σε κάθε project. Καθότι ο χώρος ανήκει σε όλους, κάθε αρχιτεκτονικό ή πολεοδομικό δημιούργημα υποχρεούται να καλύπτει τις ανάγκες όλων και να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Μια απλή μαγική γέφυρα όπως μια ράμπα αρκεί για να συμβεί αυτό.