Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Γράφει η Ελένη Καρπούζα

«Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις».
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

 

παραμυθοχώραΜια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης που ήθελε να είναι… αλλιώς. Κι έτσι του έδωσαν το όνομα Το Σχολείο Αλλιώς! Το Σχολείο Αλλιώς άνοιξε τις πόρτες του και καλωσόρισε στην αγκαλιά του πρώτα τις/τους εκπαιδευτικούς κι έπειτα τα παιδιά, κάθε εβδομάδα με μια διαφορετική θεματική.

Ώσπου μια ζεστή μέρα του Ιουλίου όλοι μαζί, δάσκαλοι και παιδιά, ξεκινήσαμε ένα «Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα». Οχήματά μας η φιλαναγνωσία, το παιχνίδι ρόλων, η κίνηση, η κοινωνική και συναισθηματική μάθηση, οι νέες τεχνολογίες και τα εικαστικά. Έτσι, εκείνη την εβδομάδα, διαβάσαμε παραμύθια, τα ζωντανέψαμε, παίξαμε με τους πιο γνωστούς ήρωες, προβληματιστήκαμε για τον ρόλο των καλών και των κακών, σκαρώσαμε τις δικές μας ψηφιακές ιστορίες, ζωγραφίσαμε τον χάρτη της Παραμυθοχώρας και δημιουργήσαμε τους κατοίκους της…

Το ταξίδι αυτό διήρκεσε μία εβδομάδα. Ο τελικός προορισμός; Τα ίδια τα παιδιά (ηλικίας από πρώτη μέχρι έκτη δημοτικού), ατομικά ή σε μικρές ομάδες, έγραψαν και εικονογράφησαν δέκα διαφορετικές παραμυθικές ιστορίες. Ιστορίες με πριγκίπισσες, βασιλιάδες, μάγισσες, νεράιδες, ξωτικά, γίγαντες και φυσικά μια πληθώρα μαγικών αντικειμένων και ζώων-βοηθών. Ιστορίες που πήραν σάρκα και οστά σε ένα βιβλιαράκι, ώστε να βρουν και άλλους αναγνώστες πέρα από εμάς που τις δημιουργήσαμε!

Η φαντασία όμως αρνείται να μπει σε καλούπια – και καλά κάνει! Κι έτσι δεν μείναμε μόνο στα παραμύθια, που ήταν ο αρχικός μας στόχος. Εμπνευσμένη από μια δράση με κουκλοθέατρο, όπου φτιάξαμε τις δικές μας κούκλες, μία από τις ομάδες των μεγαλύτερων ηλικιακά παιδιών δημιούργησε τη δική της παράσταση! Στο παρόν βιβλιαράκι θα βρείτε λοιπόν ένα απόσπασμα αυτής της παράστασης για κουκλοθέατρο, καθώς κι έναν αναλυτικό, χειροποίητο Χάρτη της Παραμυθοχώρας.

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα; Θα μπορούσε. Το παραμύθι όμως δεν τελειώνει εδώ… Ίσα-ίσα, τώρα αρχίζει!

[wpdm_package id=’26273′]

[pdf-embedder url=”https://tosxoleioallios.gr/wp-content/uploads/2019/11/Ιστορίες-από-την-Παραμυθοχώρα-τελικό.pdf” title=”Ιστορίες από την Παραμυθοχώρα”]