Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Γράφει η Ιωάννα Σεκέρογλου
«Έχω μια ιδέα!», μου είπε ένας μαθητής. «Λέω να φτιάξουμε ρομπότ που θα μας βοηθάνε στην καθημερινή μας ζωή»! Πως θα ήταν λοιπόν η ζωή μας αν είχαμε στη διάθεσή μας πραγματικά ρομπότ; Για να απαντήσουμε στην ερώτηση αυτή, αποφασίσαμε στο κάθε μάθημα να δημιουργούμε ρομπότ που θα μπορούσαν να μας χρησιμεύσουν στη ζωή μας. Πώς; Είτε για να μας ψυχαγωγήσουν είτε για να την κάνουν πιο εύκολη.
Τμήμα Γ’- ΣΤ’ Δημοτικού

Τα μεγαλύτερα παιδιά κατασκεύασαν περίπλοκα ρομπότ, τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετούν τους ανθρώπους σε διάφορες πτυχές της ζωής τους, ακολουθώντας οδηγίες. Έπειτα, πειραματίστηκαν με τον προγραμματισμό, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την κατάλληλη ακολουθία εντολών, για να κάνουν το ρομπότ τους να δουλέψει, όπως το είχαν φανταστεί. Για παράδειγμα, ένα δημιούργημα των παιδιών που θα διευκόλυνε την καθημερινότητά μας ήταν μια «αλλιώτικη τράπεζα». Το ρομπότ αυτό, αναγνώριζε το χαρτονόμισμα που δεχόταν, ανέγραφε το ποσό της κατάθεσης και το αποθήκευε. Αν κάποιος πλησίαζε το χέρι του να το αρπάξει, σε ειδοποιούσε αμέσως!

Ο συνδυασμός δύο άλλων ρομπότ και ο προγραμματισμός τους ήταν τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσουμε ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από τα γεωμετρικά σχήματα. Δημιουργήθηκε ένα ρομπότ που μπορούσε να φτιάχνει ευθείες γραμμές κι ένα άλλο που σχεδίαζε κύκλους. Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό!

Τμήμα Νηπίων – Β’ Δημοτικού
Από τα μικρότερα παιδιά που πρώτη φορά καταπιάστηκαν με τη ρομποτική, δημιουργήθηκε ένα ρομπότ που με τον τρόπο που κινούνταν και τον κατάλληλο προγραμματισμό μας βοήθησε να μετρήσουμε διαστάσεις. Έτσι καταφέραμε και μετρήσαμε τις διαστάσεις του τραπεζιού!

Σε ένα επόμενο μάθημα φτιάξαμε ένα παιχνίδι του Λούνα Παρκ. Ξεκινώντας από το βασικό μηχανισμό, τα παιδιά κατάφεραν να το κάνουν αυτόματο. Αν ανέβαινες πάνω σε αυτό το παιχνίδι θα άκουγες μουσική και θα στριφογύριζες. Οι ήρωες που φτιάξαμε και το επισκέφτηκαν, διασκέδασαν πολύ!