ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ E-ΜΑΘΗΣΗ
Γράφει ο Στέφανος Σαφούρης
Ε λοιπόν, αυτή η δραστηριότητα μού έκανε μεγάλη εντύπωση! Μια δραστηριότητα εισαγωγική για τη νέα μας θεματική, «Διαδίκτυο», αποτέλεσε τροφή για σκέψη. Για να μην μπερδεύεστε, αυτή τη φορά η τροφή για σκέψη αφορά εμένα τον ίδιο, αλλά κρίνω πως αφορά και λοιπούς/ές ενήλικες γενικά. Γι’ αυτό και θα την μοιραστώ μαζί σας.
Η ιδέα μου ήταν απλή. Είναι πρώτη μέρα που ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα και σκέφτομαι τι θα αποτελούσε μια καλή αρχή. Το βρήκα! Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για πιο συγκεκριμένα θέματα σχετικά με τον κόσμο του Διαδικτύου, θέλω να δω αν τα παιδιά καταλαβαίνουν τις διαφορές. Ποιες διαφορές; Τις διαφορές ανάμεσα στον διαδικτυακό κόσμο και τον πραγματικό. Πρόκειται για δύο κόσμους που δρουν παράλληλα και είναι πολύ «μέσα» στη ζωή μας πλέον.
Ετοίμασα, λοιπόν, μια ψηφιακή παρουσίαση, στην οποία κάθε διαφάνεια περιείχε μία εικόνα που μας θυμίζει τον πραγματικό ή τον διαδικτυακό κόσμο. Τα παιδιά θα έπρεπε να παίξουν κάνοντας την επιλογή τους όπως εκείνα κρίνουν. Ομολογώ πως κάποιες εικόνες δίχασαν την τάξη. Για παράδειγμα, σε μια διαφάνεια υπήρχε η εικόνα ενός κινητού που βγάζει φωτογραφία. Πολλά παιδιά είδαν το κινητό ως μέσο και εργαλείο που μας «βάζει» στον κόσμο του διαδικτύου, ενώ άλλα είδαν απλά να βγάζει μια φωτογραφία. Να τονίσω, σε αυτό το σημείο, πως κάθε άποψη ήταν δεκτή.
Εγώ, ως παιδαγωγός, ήθελα να δω τον τρόπο σκέψης των παιδιών και πώς αντιλαμβάνονται το διαδίκτυο. ΑΛΛΑ! Κάτι δεν μου έφτανε καθώς ετοίμαζα στον υπολογιστή μου τη δραστηριότητα. Ήθελα και κάτι άλλο πριν δείξω τις εικόνες. Έτσι, ζήτησα από τα παιδιά να μου ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης «Διαδίκτυο».
Τα αποτελέσματα είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα. Διάλεξα τρεις από τις πολλές εικόνες που είχα, για να έχετε μια καλύτερη και ενδεικτική εικόνα. Ο Χάρης, παιδί 5 χρονών, ζωγράφισε τον SuperMario, διότι είναι το παιχνίδι που έχει κατεβάσει η μητέρα του στο κινητό και εκείνος λατρεύει να παίζει. Η Ελένη, παιδί 7 χρονών, ζωγραφίζει έναν κινητό υπολογιστή με το γραφείο και όλα τα περιφερειακά που βλέπει στο ίδιο της το σπίτι. Τέλος, η Αναστασία, παιδί 11 χρονών, ζωγραφίζει πολλές εφαρμογές που γνωρίζει.
Μετά τη ζωγραφική, ακολούθησε το παιχνίδι με τις εικόνες στον προβολέα. Θέλετε να μαντέψετε σε ποια από τις τρεις μας ομάδες οι μαθητές και οι μαθήτριες συμφωνούσαν περισσότερο και είχαν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στις μη αμφιλεγόμενες εικόνες; Η κίτρινη ομάδα αποτελείται από παιδιά νηπιαγωγείου. Η κόκκινη από παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού. Η μπλε από παιδιά Γ’ Δημοτικού και πάνω. Δεν ξέρω αν μαντέψατε σωστά, αλλά η κίτρινη ομάδα μπορούσε συνολικά να ξεχωρίσει καλύτερα τους δύο κόσμους. Ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα παιδιά, μπερδεύονταν πιο εύκολα. Και αμφέβαλλαν για τις εικόνες. Ειδικά εκείνα της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού.
Αυτή η δραστηριότητα στο τέλος αποτέλεσε τροφή για σκέψη σ’ εμένα. Πώς το διαδίκτυο μπαίνει όλο και πιο πολύ στις ζωές μας και αλλάζει την πραγματικότητά μας; Πώς αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την κοινωνία και τον κόσμο; Ελπίζω να γέννησε και σ’ εσας κάποια ερωτήματα.