Οι άνθρωποί μας

Το Σχολείο μας δε θα ήταν το ίδιο χωρίς τους ανθρώπους του.

Είναι αυτοί που δίνουν πνοή και ζωντάνια στο χώρο, που εξέλιξαν τις ιδέες μας και έκαναν το όραμά μας πραγματικότητα.


Παναγιώτης Παπαστεφάνου

Υπεύθυνος ΚΔΑΠ Ι Ταξίδι στον κόσμο

Εγώ δεν ήξερα τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Ήξερα όμως από νωρίς –έτσι μου είπαν δηλαδή– ότι θα δώσω πανελλήνιες και ότι πρέπει κάτι να γίνω. Ήμουν ένας καλός μαθητής. Τελικά πέρασα στο Οικονομικό του ΑΠΘ. Από νωρίς σχολή και τομέας δε με γοήτευσαν καθόλου, την τελείωσα ωστόσο. Έπειτα, 20 χρόνια πωλητής, εκ των οποίων τα 15 ήμουν φαρμακευτικός αντιπρόσωπος. Μέχρι τότε, είχα τουλάχιστον καταλάβει ότι η έντονη, επικοινωνιακή μου διάθεση με βοηθούσε πολύ στις πωλήσεις. Δεν ήταν όμως αυτό που με έκανε ευτυχισμένο.

Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι πιο δημιουργικό. Και κάπου εκεί πήρα την απόφαση να τα παρατήσω. Στα 45 μου. Το ΚΔΑΠ υπήρξε στη ζωή μου το όχημα για να γίνει το όνειρό μου πραγματικότητα. Ένας χώρος όπου θα δώσουμε στα παιδιά τα ερεθίσματα εκείνα, ώστε να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Να τους ανοίξουμε ένα παράθυρο στον κόσμο αλλά και στον εαυτό τους.

Έτσι, κάθε Τρίτη έχω την ευκαιρία να κάνω στα παιδιά το μάθημα «Ταξίδι στον κόσμο». Μου αρέσει η εμπειρία της τάξης. Τσαλακώνομαι, μικραίνω, μεγαλώνω, μαθαίνω, αλλάζω, εξελίσσομαι. Το αγάπησα πολύ αυτό. Όπως επίσης αγαπώ πολύ το θέατρο –είμαι ερασιτέχνης ηθοποιός– παίζω κιθάρα, τραγουδάω και ταξιδεύω. Αυτό το τελευταίο πολύ.

Το Σχολείο Αλλιώς είναι πλέον το δικό μου στοίχημα. Πρώτα, για τη δική μου ευτυχία. Έπειτα, για την ευτυχία όλων των παιδιών στο σχολείο μας.

Στέφανος Σαφούρης

Υπεύθυνος Προγράμματος Κδαπ

Όντας μαθητής Δημοτικού, η περιέργειά μου όσον αφορά τη θέση και τον ρόλο του δασκάλου ήταν πολύ συχνή. Η φαντασία μου πετούσε και συνήθως προσγειωνόταν σε μία καρέκλα. Εκείνη που κοιτούσε από άλλη όψη τα θρανία, αλλά και τις διάφορες εικόνες ιστορικών προσώπων στις οποίες είχα γυρισμένη πλάτη κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Κατά τη φοίτησή μου σε Γυμνάσιο και Λύκειο, η περιέργεια έγινε σκέψη και η σκέψη εξελίχθηκε σε απόφαση. Μια απόφαση που επιβραβεύτηκε με την εισαγωγή μου στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Η στιγμή που ξεκίνησε το όνειρο. Η φοίτηση και η ειδίκευσή μου στην Παιδαγωγική επιστήμη, η πρακτική μου άσκηση σε διάφορα σχολεία της Θεσσαλονίκης και η συνεχής μάθηση νέων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων αποτέλεσαν ισχυρή βάση ενός εκπαιδευτικού προφίλ που μόλις άρχιζε να δημιουργείται.

Με την απόκτηση του πτυχίου μου συνειδητοποίησα πως είχα κάνει μόνο το πρώτο βήμα. Ο νέος μου στόχος ήταν η εκπαίδευσή μου σε μεταπτυχιακό, πλέον, επίπεδο. Έτσι, κατά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στον τομέα Παιδαγωγικής του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., το παιδαγωγικό μου υπόβαθρο εμπλουτίστηκε σε μεγάλο βαθμό και η συμμετοχή μου σε διάφορες έρευνες που αφορούν την εκπαίδευση και τη βελτίωσή της έδωσαν νέα υπόσταση στο όνειρο.

Ένα όνειρο που διακατέχεται από αλλαγή, ανιδιοτέλεια, διαφοροποίηση, αγάπη, συνεχή εξέλιξη και συνεχή μάθηση. Ένα όνειρο που βλέπει τα παιδιά μέσα από αυτά και στέκεται δίπλα τους, χωρίς να έχει κανείς την πλάτη του γυρισμένη στις σκονισμένες εικόνες του παρελθόντος.

Βασιλική Κουργιαντάκη

Μικροί Αρχοτέκτονες Ι Παιδική Αρχιτεκτονική Ι Ιστορία της τέχνης

Είμαι η Βασιλική, απόφοιτος Αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ. με διπλωματική εξειδίκευση στην κοινωνική ψυχολογία του χώρου. Παράλληλα σπούδασα κατασκευή και σχεδιασμό γυναικείου ρούχου σε Κ.Δ.Β.Μ. Η εκπαίδευση με κέρδισε, καθώς η χαρά του μοιράσματος όσων αγαπάς είναι απερίγραπτη. Έτσι τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με εκπαιδευτικά προγράμματα ενδυματολογίας, art and design και παιδικής αρχιτεκτονικής.

Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια management, εμψύχωσης ομάδας και αισθητηριακού παιχνιδιού.  Με συναρπάζουν τόσο οι δημιουργικοί χώροι της πόλης όσο και τα νέα συνδυαστικά μέσα στην εκπαίδευση.  Για αυτό και προσπαθώ να μεταφέρω στα παιδιά τη γνώση μέσα από βιωματικές δράσεις που συνδυάζουν και τα δικά μου ενδιαφέροντα.

Ο δυναμισμός που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε μια ομάδα παιδιών είναι ταυτόχρονα στόχος και πηγή θαυμασμού. Για μένα η εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί το ελεύθερο παιχνίδι, τον πειραματισμό και στοχεύει στο ανακουφιστικό «ξεφλούδισμα» της προσωπικότητας ενός παιδιού.

Ελίνα Καραγιαννίδου

Μικροί Επιστήμονες Ι Πειράματα – Θετικές Επιστήμες Ι Επιστήμη – Τεχνολογία

Γεια σας! Είμαι η Ελίνα και σπούδασα Φυσική στο Α.Π.Θ. Από πολύ μικρό παιδί θυμάμαι να με συναρπάζει ο κόσμος της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δεν υπήρχε πείραμα του σχολικού βιβλίου που δεν το είχα δοκιμάσει και ονειρευόμουν να έχω και εγώ το δικό μου εργαστήριο και να ανακαλύπτω τα μυστικά της επιστήμης.

Το 2009 ανακάλυψα πως υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν τις ανησυχίες που είχα και εγώ σαν παιδί και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στον κόσμο της διδακτικής των θετικών επιστημών. Ως φυσικός έχω συνεργαστεί με σχολεία και διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και με παιδιά και μαθητές κάθε ηλικίας. Εκτός από την κλασική διδασκαλία ασχολούμαι με την πειραματική διδασκαλία της φυσικής και της χημείας, καθώς και με την προετοιμασία μαθητών και ομάδων για διαγωνισμούς μαθηματικών, φυσικής και ρομποτικής.

Ανυπομονώ να μοιραστώ τα πειράματα και όσα έχω μάθει με όλα τα παιδιά και κάθε τάξη να μετατραπεί σε ένα μικρό εργαστήριο.

Αλεξάνδρα Κασιούμη

Θεατρική Ομάδα “Τα Θεατρόνια” I Θεατρική Αγωγή

Μια φθινοπωρινή μέρα του Σεπτέμβρη, στα γραφικά Ιωάννινα, έκανα το ντεμπούτο μου. Από μικρή με μάγευε ο κόσμος του θεάτρου. Μου φαινόταν συναρπαστική η δυνατότητα που σου δίνει να μεταμορφώνεσαι συνεχώς σε κάτι άλλο.

Έτσι, όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη για σπουδές στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, φρόντισα αυτή τη μαγεία να την κάνω ζωή. Περιπλανήθηκα σε αρκετά θεατρικά εργαστήρια της πόλης και τελικά, το 2011 αποφοίτησα από την Ανώτατη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς».

Από τότε δουλεύω επαγγελματικά στο θέατρο ως ηθοποιός. Τα τελευταία χρόνια έχω αφιερωθεί στο παιδικό και βρεφικό θέατρο. Από το 2015 ασχολούμαι και με το κουκλοθέατρο, όντας μέλος της ομάδας «Αλανταλούμπα». Το 2017 ξεκίνησα να σκηνοθετώ ερασιτεχνικές ομάδες ενηλίκων.

Το 2012 μπήκε στη ζωή μου το θεατρικό παιχνίδι. Το να κάνεις τα παιδιά συνένοχους σε αυτή τη μαγεία του θεάτρου, είτε ως ηθοποιός είτε ως εμψυχώτρια, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Κορνηλία Προκοπίου

Μουσικοκινητική αγωγή

Το 2012 ξεκίνησα να κάνω ξεναγήσεις σε παιδιά δημοτικού στο Μουσείο Φυσικής Χλωρίδας και Πανίδας, στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Έτσι ανακάλυψα ότι με τα παιδιά περνάω υπέροχα!
Αργότερα ως σπουδάστρια της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς», βρέθηκα τυχαία και με μεγάλη μου χαρά να κάνω τα πρώτα μου μαθήματα σε παιδικό θεατρικό εργαστήρι.
Έχοντας αποφοιτήσει πια από τη σχολή, συμμετείχα στην πρώτη μου παιδική παράσταση και ανέλαβα το θεατρικό παιχνίδι και το εκπαιδευτικό δράμα που συμπεριλάμβανε η παράσταση.
Τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη να ταξιδεύω μαζί με τα παιδιά και να παρασέρνομαι στο μαγικό τους κόσμο. Συμμετέχω σε παιδικές και βρεφικές παραστάσεις και έχω αναλάβει τμήματα θεατρικού παιχνιδιού σε διάφορα ΚΔΑΠ.

Αλεξάνδρα Σκαρλάτου

Γραμματειακή υποστήριξη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Είμαι παντρεμένη και έχω δύο παιδιά.

Έως το 2016 εργαζόμουν σε φαρμακευτική, πολυεθνική εταιρεία ως γραμματέας τμήματος πωλήσεων. Η πολυετής εμπειρία μου σε συνδυασμό με τα σεμινάρια για διαχείριση, επίλυση και αντιμετώπιση προβλημάτων εξέλιξαν τη δουλειά μου. Από το 2018 εργάζομαι στο Σχολείο Αλλιώς και φροντίζω για την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και κυρίως των παιδιών.

Αγαπώ τον χορό, τη μαγειρική και τα ταξίδια…

Δέσποινα Αναστασοπούλου

Μελέτη μαθημάτων (αναγνωστήριο)

Γεια σας! Ονομάζομαι Δέσποινα Αναστασοπούλου και σπούδασα ελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από μικρή ήθελα να ασχοληθώ με τη διδασκαλία και στην πορεία συνειδητοποίησα ότι όντως αυτό με γεμίζει. Τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου πάνω στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, γιατί μου αρέσει να βοηθάω τους άλλους και πιστεύω πάρα πολύ στην παροχή ίσων ευκαιριών για όλους στο τομέα της εκπαίδευσης. Στόχος μου είναι να κάνω τα παιδιά να αγαπήσουν τη μελέτη και το διάβασμα και θεωρώ πως ΅«Το Σχολείο αλλιώς»  αποτελεί το κατάλληλο έναυσμα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος μου, καθώς παρέχει τα απαραίτητα ερεθίσματα.

Δώρα Κρουσόβαλη

Aerial Dance

Από παιδί με συνάρπαζε ο χώρος της γυμναστικής και του χορού. Πάντα θαύμαζα τις ικανότητες του ανθρώπινου σώματος και είχα ερωτήματα όπως γιατί περπατάμε μόνο με τα πόδια; Μπορούμε να στηριχτούμε στα χέρια; Μπορούν τα χέρια μας να λειτουργήσουν σαν φτερά;
Μεγαλώνοντας άρχισε να με απασχολεί ένας ακόμη τομέας αυτός του ίδιου μας του σπιτιού δηλαδή του καταφυγίου όπου κινείται το σώμα μας. Μου δημιουργήθηκαν λοιπόν κι άλλες απορίες όπως οι καρέκλες έχουν μόνο έναν τρόπο για να καθόμαστε; Το κρεβάτι είναι μόνο για να ξαπλώνω; Μπορώ να καθίσω πάνω στο τραπέζι;
Τα ερωτήματα αυτά βρήκαν κοινό παρανομαστή στις σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. Εκεί ήρθα σε επαφή με έρευνες και θεωρίες που ερευνούσαν τη σχέση του χώρου με το ανθρώπινο σώμα. Δεν με κάλυπταν όμως όλες αυτές οι θεωρητικές προσεγγίσεις  και έτσι το 2015 συνάντησα για πρώτη φορά και αμέσως μαγεύτηκα από την τέχνη του εναέριου ακροβατικού χορού.
Κατάλαβα πως τα πόδια μας δεν είναι μόνο για να πατάνε στην γη, το σώμα μας μπορεί να κινηθεί στις τρεις διαστάσεις πέρα από τους συμβατικούς τρόπους και όντως τελικά  μπορούμε να πετάξουμε!  Τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη να δραστηριοποιούμαι ως  performer εναέριου χορού ενώ προσπαθώ μέσα από την διδασκαλία μου να μεταδώσω στους μαθητές τον ενθουσιασμό μου για τις εναέριες τέχνες και την περιέργειά μου για το ποια είναι τελικά τα όρια του σώματός μας.

Γιάννης Καραμήτρος

Εικαστικά

Είμαι ενεργός Ζωγράφος- Εικαστικός από το 2010, όπου εισήχθη στην Σχολή Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ και αποφοίτησα με Άριστα.
Από μικρός είχα μεγάλη κλίση στην ζωγραφική, καθώς μου έδινε την δυνατότητα να απελευθερώνω τις σκέψεις μου και να δημιουργώ ανεξαρτήτως υλικού είχα στα χέρια μου.Μετά τις βασικές μου σπουδές κατάλαβα οτι αυτο το συναίσθημα που σου βγάζουν οι τέχνες θα έπρεπε να το μεταδώσω στα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να βιώσουν αυτό το υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της τέχνης. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου στις ψηφιακές και ήπιες δεξιότητες στις επιστήμες της αγωγής.Το μεταπτυχιακό μου δίνει την δυνατότητα να μπορέσω να διερευνήσω κατά πόσο τα εικαστικά μέσα, μπόρούν να βοηθήσουν μέσω της δημιουργικής διαδικασίας, την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων.

Ειρήνη Μπάρκα

Υπεύθυνη αναγνωστηρίου

Όταν ο Θαλής ο Μιλήσιοςρωτήθηκε ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένοςάνθρωποςέδωσε την εξήςαπάντηση: «ο το μεν σώμαυγιής, την δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσινευπαίδευτος». Αυτή η αρχαιοελληνική ρήση που μας άφησε ως αιώνια παρακαταθήκη ο αρχαίος φιλόσοφος αλλά και το ιδεώδες των αρχαίων Ελλήνων για μια ολόπλευρη και συνεχή παιδεία συνδυαστικά πάντα με ένα όμορφο και εύρωστο σώμα είναι αυτά που με ενέπνευσαν να ασχοληθώ αρχικά με την Ελληνική Φιλολογία και μετέπειτα να αποκτήσω εξειδίκευση στην λειτουργική προπόνηση ως επαγγελματίας άσκησης.
Θέλοντας να εμπλουτίσω την σκέψη μου και την πρακτική μου με νέα γνωσιακά πεδία, αποφάσισα να φοιτήσω στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νευροεπιστήμες της Εκπαδευσης”. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με την ανάλυση και την ερμηνεία του πολύπλοκου μηχανισμού του νευρικού συστήματος στην ανάγνωση, την ομιλία, την αριθμητική γνώση την εστίαση, την προσοχή και την μνήμη, να γνωρίσω νέες εκπαιδευτικές θεωρίες και να μελετήσω τρόπους με τους οποίους οι μαθητές γίνονται καλύτεροι.
Η ικανότητα μου να ακούω ενώ διδάσκω συμβάλλει στην ανάπτυξη του δυναμικού του κάθε μαθητή, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, γνώσεων, κοινωνικής, πολιτισμικής προέλευσης ή άλλων ιδιαιτεροτήτων. Όνειρο μου είναι η δημιουργία χαρούμενων μαθητών οι οποίοι ανακαλύπτουν, δημιουργούν και επικοινωνούν μέσω της μάθησης με την ευρύτερη κοινωνία.

Στάθης Παυλίδης

Γυμναστική
Δημιουργική Άθληση

Όταν με ρωτούσαν τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις απαντούσα “Ψιλικατζής, για να δίνω δώρα στα παιδιά και να χαίρονται.”. Ψιλικατζής δεν έγινε, έγινα όμως εκπαιδευτικός Φυσικής αγωγής. Το κοινό με τότε, είναι πως προσπαθώ να κάνω τα παιδιά να χαίρονται και να γελάνε. Αποφοίτησα το 2015 από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, του Α.Π.Θ. και το 2019 τελείωσα το μεταπτυχιακό μου με εξειδίκευση στην “Παιδαγωγική-Σχολική φυσική αγωγή.”. Η πρώτη μου εμπειρία με παιδιά ήταν σε παιδικά πάρτι ως ανιματέρ. Ακολούθησαν οι κατασκηνώσεις ως ναυαγοσώστης και έπειτα υπεύθυνος και ως δάσκαλος φυσικής αγωγής σε παιδικούς σταθμούς-νηπιαγωγεία και ΚΔΑΠ.
Πέρα από τον αθλητισμό, μεγάλη μου αγάπη υπήρξε το θέατρο με το οποίο ασχολήθηκα μέχρι το Λύκειο με αρκετές συμμετοχές σε ερασιτεχνικές παραστάσεις. Το θέατρο μου δίδαξε πολλά, αλλά κυρίως, να φαντάζομαι και να δημιουργώ. Έτσι και άρχισα να γράφω. Βραβεύτηκα από την Ένωση σεναριογράφων Ελλάδος το 2017, για ένα θεατρικό μου έργο, εξέδωσα τέσσερα διηγήματα σε συλλογικές εκδόσεις (2020-2021) και το 2020 μπήκα στο μεταπτυχιακό Δημιουργικής γραφής με κατεύθυνση το σενάριο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.