Scroll Top

Η φυσική πίσω από τα έντομα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

Γράφει η Ελίνα Καραγιαννίδου 

 

Τι είναι η επιφανειακή τάση του νερού; Ποιοι είναι οι ανταγωνιστικοί μύες και πού μας βοηθούν; Ποια είναι η φυσική που κρύβεται πίσω από την κίνηση των εντόμων; Ποιος είναι ο κύριος Μέντελ και ποια είναι η σχέση του με τις μέλισσες;

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας “Έντομα”, στα Πειράματα μελετήσαμε την κίνηση των εντόμων, μιλήσαμε για τους νεροβάτες και μελετήσαμε τους μύες μέσα από τα πόδια της ακρίδας. Τα έντομα που επέλεξα να μελετήσουμε ήταν οι ακρίδες και οι νεροβάτες που ελάχιστα παιδιά γνώριζαν. Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πώς μπορούν οι νεροβάτες να περπατούν στο νερό και οι ακρίδες να πηδούν ψηλά και μακριά.

Οι νεροβάτες προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον στα παιδιά, καθώς ήταν έντομα που δεν είχαν ξανακούσει. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να περπατούν στο νερό. Έτσι άλλωστε πήραν και το όνομά τους. Αρχικά, είδαμε φωτογραφίες και βίντεο με τους νεροβάτες στο φυσικό τους περιβάλλον και προσπαθήσαμε να σκεφτούμε πώς καταφέρνουν να περπατάνε. Έπειτα, πήραμε ένα κομμάτι χαρτόνι και φτιάξαμε τους δικούς νεροβάτες. Μιμηθήκαμε το σχήμα των ποδιών και δώσαμε το αντίστοιχο σχήμα στο χαρτόνι μας. Στη συνέχεια, βάλαμε το χαρτόνι μας σε ένα πιάτο με νερό και το είδαμε να επιπλέει και να κινείται με το φύσημά μας.

Σειρά είχε το μυικό σύστημα των ακριδών. Οι ακρίδες είναι γνωστές για τα μακριά τους πόδια και το μεγάλο τους σάλτο. Ο τρόπος που λειτουργούν οι μύες τους είναι παρόμοιος με αυτόν του ανθρώπου. Αφού μάθαμε για τους κινητικούς μύες και συγκρίναμε το μυικό σύστημα της ακρίδας με του ανθρώπου εντοπίζοντας τις ομοιότητες, μελετήσαμε την κίνηση των ποδιών της. Προσπαθήσαμε να τις μιμηθούμε και να δούμε εάν με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πηδάμε πιο μακριά. Τέλος, διασκεδάσαμε πολύ προσπαθώντας να πηδήξουμε όσο πιο μακριά μπορούμε χωρίς να πάρουμε φόρα σαν μικρές ακρίδες.

 

Παράλληλα με τις δράσεις του εργαστηρίου πειραμάτων, στο τμήμα Επιστήμη-Τεχνολογία είδαμε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή των εντόμων. Μάθαμε για τις πολύτιμες μέλισσες, για τα σπουδαία σκαθάρια και την επιρροή τους στην ιστορία, και για τα διάφορα έντομα που ζουν στη Γη. Τέλος, μάθαμε πώς εξελίχθηκε η μορφή των εντόμων στο πέρασμα των αιώνων.

Με αφορμή τις μέλισσες, μάθαμε για τον Γκρέγκος Μέντελ και τη συμβολή του στη Βιολογία και τη Γενετική. Ο Μέντελ μελέτησε την κληρονομικότητα διατυπώνοντας νόμους για το πώς μεταδίδονται τα χαρακτηριστικά από γενιά σε γενιά. Στα πλαίσια των πειραμάτων του χρησιμοποίησε φυτά αλλά και ζώα και έντομα όπως σφήκες, μέλισσες και μυρμήγκια.  

Ο μήνας Οκτώβριος μας γέμισε γνώσεις. Μας έμαθε πως τα έντομα, οι μικροί αφανείς ήρωες, έχουν να μας διδάξουν πολλά για την φυσική.