Η μουσική των συναισθημάτων

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Γράφει ο Αναστάσιος Εμμανουήλ

 

Πώς ακούγεται η χαρά; Ποια είναι η μουσική της λύπης; Πόση ένταση έχει ο θυμός; Μπορεί ένα συναίσθημα να γίνει τραγούδι; Στο μάθημα της Μουσικής Αγωγής όλα είναι δυνατά! Έτσι, τον μήνα Οκτώβριο (30/9-13/10) ασχοληθήκαμε στη Μουσική Αγωγή με τη θεματική ενότητα: «Τα συναισθήματα». Με βάση αυτό το θέμα και τις ηλικίες των παιδιών πραγματοποιήσαμε τις διάφορες μουσικές δραστηριότητες.

mousiki agogi

Το μάθημα ξεκίνησε με συζήτηση για τα διάφορα συναισθήματα και περιγραφή τους, ανάλογα βέβαια και με τις ηλικίες. Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε, με δραστηριότητες εκτέλεσης κρουστών μουσικών οργάνων, να εκφράσουμε τα διάφορα συναισθήματα. «Πώς λέτε να παίξουμε το θυμό, τη λύπη, τη χαρά;»… Τα παιδιά μέσα από τον αυτοσχεδιασμό σε κύκλο, την ταχύτητα του ρυθμού (αργά – λύπη, γρήγορα – χαρά), την ένταση (δυνατά – θυμός, σιγανά – φόβος), καθώς και συνδυασμούς (αργά και σιγανά – αγάπη, γρήγορα και δυνατά – άγχος) εξέφρασαν μέσω της μουσικής, όπως τα ίδια τα αντιλήφθηκαν, όλα τα παραπάνω συναισθήματα.

Κάναμε χρήση ρυθμικού χορού με μαντίλια ανάλογα με τη μουσική που άκουγαν και έκφραση συναισθήματος, μόνο με το πρόσωπο, στην παύση της μουσικής. Οι αστείες φάτσες είχαν την τιμητική τους, καθώς και οι θυμωμένες! Χρησιμοποιήσαμε επίσης την κίνηση του χρωματιστού αερόστατου (συναισθήματα π.χ. της θάλασσας κ.ά.).

Μάθαμε τραγούδια που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα, όπως «Ο παλιάτσος», και συζητήσαμε για αυτά. Για το «Όταν κλαίει μια καραμέλα» τα παιδιά ανέφεραν: «Αυτό το τραγούδι είναι λυπητερό, αλλά είναι και χαρούμενο ταυτόχρονα».  Μάλιστα, η Μπλε ομάδα (Γ’-ΣΤ’ Δημοτικού) συνέθεσε ομαδικά μικρά δίστιχα ή τετράστιχα τραγούδια (μελωδία, στίχο, ρυθμό) σχετικά με ένα συναίσθημα που όρισε ο μουσικοπαιδαγωγός σε κάθε ομάδα, και το παρουσίασαν στο τέλος του μαθήματος.

Ο απολογισμός; Τα παιδιά όλων των ομάδων γνώρισαν και εξέφρασαν τα συναισθήματά τους μέσω της μουσικής. Ανέπτυξαν τη συνεργασία, την ομαδικότητα, τη δημιουργικότητά τους, καθώς επίσης και τις μουσικές τους δεξιότητες (ρυθμός, μελωδία, τραγούδι, αυτοσχεδιασμός, σύνθεση κ.ά.). Το πιο σημαντικό; Διασκέδασαν με δημιουργικό τρόπο! Όλα αυτά στα πλαίσια της απογευματινής δημιουργικής τους απασχόλησης στο μάθημα της Μουσικής Αγωγής στο ΚΔΑΠ «Το Σχολείο Αλλιώς». Η μουσική είναι το μέσο για να εκφράσεις οποιοδήποτε συναίσθημα και αυτό κάναμε όλοι μαζί σαν μια χαρούμενη παρέα!